שלושה סוגים של אבק
בתעשיית הבנייה קיימים שלושה סוגי אבק שעלולים להזיק לבריאותם של פועלי הבניין והם אבק הצורן, אבק ללא צורן, ואבק עץ.
סוג האבק הראשון
האבק המכיל צורן דו-חמצני נמצא בחומרים שונים המשמשים לבנייה כגון חול, גרניט, אבן חול, מלט או בטון. זהו מינרל טבעי שבזמן הניסור או הקידוח בבטון נשבר והופך לאבק שנקרא אבק צורן.
סוג האבק השני
חומרים כמו אבן סיד, צמנט או שיש המשמשים גם הם לבנייה ומייצרים אבק בזמן השימוש בהם, אינם מכילים צורן או מכילים אותו בכמות מועטה. יחד עם זאת, יש סיכוי שחומרים אלה יעורבבו עם חומרים שכן מכילים צורן כך שבסופו של דבר, האבק שהם מייצרים מכיל צורן.
סוג האבק השלישי
אבק העץ שנוצר כאשר מנסרים את העץ המשמש לבנייה או את החומרים המבוססים על עץ.
כל סוגי האבק שהזכרנו עלולים לגרום נזק לעובד הבניין במידה ולא ננקטים אמצעי המניעה המתאימים.
מהן הסכנות הבריאותיות הקיימות ?
חובה להכיר את סוגי הנזקים שסוגי האבק הללו יכולים לגרום, במידה ולא ננקטו אמצעי ההגנה הדרושים בזמן החשיפה לאבק. שאיפה של כל אחד מסוגי האבק שציינו עלולה לגרום למחלת הצורנת, לאסטמה, למחלת ריאות חסימתית כרונית ואפילו סרטן ריאות.
במחלקת הצורנת לדוגמא, שהיא סוג של מחלת ריאות, עובד שאינו מוגן כראוי עלול לסבול מתסמיני המחלה מיד לאחר ששאף כמות גדולה של אבק צורן. במצב מתקדם, הצורנת היא מחלה שקשה לטפל בה
מחקרים שנעשו לאחרונה מעריכים שכ- 500 עובדי בנייה מתים בשנה בגלל שאיפת אבק צורן ואילו מחלת הריאות החסימתית הכרונית גורמת למותם של כ-4000 עובדי בנייה כל שנה. למעשה, כל מי שעובד בענף הבנייה נמצא בסיכון בגלל אבק הבטון שהוא נושם במהלך העבודה.
מהן עבודות הבנייה שמייצרות הכי הרבה אבק?
עבור עובדי בנייה, החשיפה לאבק היא כמעט יומיומית אבל ישנן פעולות ועבודות שמייצרות רמות גבוהות יותר של אבק מאחרות כגון:
- הפעלת ציוד בנייה שעושה שימוש בכוח מנוע גבוה כגון מסורים לחיתוך בטון או חיתוך קירות, משחזקות או מלטשות, שמייצרים כמות גבוהה של אבק בטון בזמן קצר;
- פינוי האבק שנוצר לאחר העבודה נעשה תוך שימוש בטאטוא יבש במקום להשתמש במטאטא רטוב או בשואב אבק, מה שמבטיח שאיפה של יותר אבק;
- עבודה במקום סגור כך שאבק הבטון מצטבר באוויר הדחוס ומאלץ את העובד לשאוף אותו בכמויות גבוהות
- עבודה שדורשת זמן ניסור או קידוח בטון ארוך, כך שנוצר אבק רב יותר וזמן החשיפה לאבק ארוך יותר. זאת בניגוד לעבודות שבהן זמן הניסור או החיתוך הוא מהיר וקצר
אז איך אפשר לשלוט ברמת החשיפה לאבק הבטון ?
- בקרה רטובה
שימוש במערכות רטיבות במסורי ניסור בטון שמונעים על ידי אוויר דחוס או בשילוב מנוע עשויים הוא אמצעי יעיל למניעת זיהום האוויר שנגרם על ידי האבק. בשיטה זו, מתיזים מים על הדיסק המסתובב המשמש לחיתוך הבטון כדי להפחית את פליטת האבק במהלך הניסור. את המים לכך ניתן לספק על ידי מיכל מים נישא או מצינור המים הראשי באתר הבנייה. כמובן שאמצעי זה אינו מעשי כאשר משתמשים במסורים חשמליים.
חשוב לדעת שיצרנים רבים של מסורי ניסור בטון מספקים גם מיכלי מים נישאים. זהו מיכל פשוט, עשוי פוליפרופילן, שיכול להכיל 8 ליטרים של מים או יותר. המיכל כולל צינור צר ושסתום לשליטה באספקת המים והוא מוצמד למסור. כאשר הפועל מפעיל לחץ על המיכל המים משתחררים ומותזים על הדיסק באמצעות הצינור.
כדי להבטיח הפחתה של כמות האבק, זרימת המים המינימלית צריכה להיות חצי ליטר כל דקה. זרימה חלשה מזה לא תפחית כראוי את רמת האבק. לעומת זאת, זרם חזק יותר לא רק שלא יבטיח הפחתה של כמות אבק הבטון אלא שיהיה צורך למלא את המיכל לעיתים קרובות יותר. ההמלצה שלנו ב Power ניסור בטון היא להפעיל לחץ שוטף על המיכל כדי לוודא רמת זרם מתאימה.
שימוש במיכל המים היא השיטה העדיפה ביותר לצורך בקרה על כמויות האבק מאחר וניתן לשאת את המיכל לכל מקום, כל עוד שיש במקום נקודת מים זמינה כדי למלא את המיכל כשהוא מתרוקן.
שימוש במערכת המים של הצינור הראשי, לעומת זאת, מאפשר למים לזרום דרך הצינור ולייצר סילוני מים שיאפשרו את דיכוי האבק בזמן חיתוך בטון.
2. אמצעי הגנה אישיים
חשוב לזכור שגם כאשר משתמשים במערכות הרטובות או בשאיבה כדי להפחית את כמות האבק בעת ניסור בטון, ישנם דברים רבים שיכולים להתקלקל. לכן, כאשר זה קורה, חשוב שתהיו מצוידים בציוד מגן כגון מסכות למניעת שאיפת האבק. מאחר וקיים מגוון של מסיכות למשימות שונות, חשוב להתייעץ עם המעסיק כדי להבטיח שימוש במסיכה המתאימה והטובה ביותר.
יחד עם זאת, כי לבישת מסיכה או כל ציוד מגן אחר בלבד לא יספקו את הגנה מלאה, מכמה סיבות:
- כפי שראינו, ישנן משימות רבות שמייצרות כמות אבק גבוהה שעלולה לחסום את שסתום המסיכה ולהקשות על הנשימה;
- המסיכה מגינה רק על מי שלובש אותה כך שאם נמצאים בסביבה אנשים אחרים שאינם לובשים מסיכה, הם נמצאים בסכנה של שאיפת האבק המסוכן;
- קיים הסיכון שתבחרו את המסיכה הלא מתאימה למשימה, מה שאומר שאתם לחלוטין לא מוגנים
לכן, ללא קשר אם אתם לובשים מסיכה או לא, חשוב לנקוט בכל האמצעים האפשריים כדי להבטיח הגנה מלאה ושמירה על הבריאות.
3. קביעת תקנות לתעשיית הבנייה
עבור מקומות עבודה כגון אתרי בנייה קיימות תקנות שקובעות כי מלבד לבישה של ביגוד מגן או ציוד מגן, יש לנקוט באמצעי בקרה כדי להפחית את כמות האבק. אחת מהדרכים היעילות ביותר לעשות זאת היא ללכוד את אבק הבטון מיד כשהוא נוצר, לפני שהוא מתפזר לאוויר.
בנוסף, ישנן תקנות סביבתיות שנועדו כדי למנוע פליטה של אבק לאוויר או כדי לשלוט בזיהום האוויר שיוצר האבק, תוך שימוש באמצעים הטובים ביותר שניתן.