כל עיר מקבלת את הייחודיות שלה, בין היתר, מהבניינים, הגשרים, והדרכים הבנויות בה. כאשר מסתכלים על כל אלה, קשה לחשוב על הקשיים שעברו עובדי הבנייה שבנו את אותם בניינים, גשרים ודרכים.
חלק מהשגרה של עובדים אלה היא השימוש בכלים שמייצרים רעידות ורטטים שעלולים להזיק לבריאותם. כדאי לדעת איך הרעידות הללו משפיעות על גוף האדם ואיך ניתן למנוע את הנזקים.
סוגי הרעידות הקיימים
ישנם שני סוגים של רעידות – כאלה שמרעידות את היד והזרוע וכאלה שמרעידות את כל הגוף.
רעידות יד-זרוע הן רעידות שעוברות לידיים ולזרועות על ידי הפעלת כלים שמופעלים באופן ידני או כלים חשמליים שמוחזקים ביד כמו ניסור בטון ידני. הרעידות שמורגשות בידיים ובזרועות כאשר מחזיקים חומרים בזמן שהם מעובדים על ידי מכונות גם שייכות לסוג זה של רעידות.
רעידות יד-זרוע מורגשות על ידי עובדים שמשתמשים לעיתים קרובות בכלים כמו פטישי אוויר, מקדחות, מסורים ומכונות סמרור.
רעידות שמשפיעות על הגוף כולו, מצד שני, מגיעות מהפעלת ציוד כבד ומכונות, רעידות מנוע ועבודה על גבי משטחים מחוספסים או כבישים משובשים.
עיצוב הרכב, מצב הרכב, מצב המתלים של הרכב, מהירות הרכב, ערנות הנהג והמיומנות שלו, יכולים להגביר או להפחית את החשיפה לרעידות שמשפיעות על הגוף כולו. מיומנות של העובד או מפעיל המכונה, צורת ארגון העבודה ומאפיינים של כלי העבודה יכולים להפחית או להגביר את החשיפה לרעידות יד-זרוע.
עבודות הבנייה שמייצרות רעידות
בניית כבישים – שנעשית על ידי שימוש בציוד כבד ומכונות. מפעילי המכונות חשופים לרעידות בכל שלב של תהליך הבנייה. הדחיסה של השכבות הבונות את הכבישים נעשית על ידי מכונות דחיסה בעלות משקל של עד 8 טונות. המכונות הללו מייצרות תנועות זמזום מהירות שמורגשות על ידי מפעיל המכונה כרעידות בכל הגוף.
בניית מדרכות – המכונות שמשמשות ליצירת מדרכות ומשטחי בטון אחרים גם מייצרות רעידות.
התקנת שסתומים או צינורות – כאשר מתקינים שסתומים חדשים, צינורות, או חופרים פירים שמאפשרים לדוגמא, ירידה לביוב, צריך להשתמש במקדחה כדי לחפור. המקדחות וכלי החפירה מייצרים לעיתים קרובות כמות גדולה מאוד של רעידות.
הסרת בטון – רעידות יד-זרוע נגרמות גם כאשר מסירים בטון, על ידיה פטישים, פטישי האוויר ומכשירים נוספים שמשמשים לסיתות אבני בנייה.
שני סוגי הרעידות הללו, רעידות יד-זרוע ורעידות בגוף כולו, קיימים לא רק באתרי בנייה אלא גם במחצבות פועלי בניין במחצבות כתוצאה משימוש בכלי סיתות שעובדים על לחץ אוויר.
כאשר קיימות כל כך הרבה עבודות שמייצרות רעידות כאלה, חשוב להבין איך הן מזיקות לבריאות של עובדי הבנייה כדי לצמצם או להפחית משמעותית את ההשפעה המזיקה של הרעידות הללו."
ההשפעות ותופעות הלוואי של הרעידות
רעידות בגוף כולו, לעיתים קרובות, גורמות לבעיות רפואיות כגון כאבי גב תחתון, או מחמירות אותן וזאת כתוצאה מרצועות המפרקים שנפגעות בגלל הטלטלות החוזרות ונשנות. נזק בינוני עד חמור עלול לעמוד השדרה והדיסקוס, כגון פריצת דיסק.
סוג זה של רעידות יכול לגרום גם לבחילות, נזק לעצמות ולאיברי הרבייה, נזק לראיה ולשיווי המשקל, בעיות עיכול, בעיות לב והפרעות במערכת הנשימה ובלוטות ההורמונים.
הסכנה הכרוכה בבעיות הבריאות הללו גדלה כאשר הפועל חשוף לרעידות גוף במשך זמן רב.
השפעה מזיקה נוספת היא של רעידות יד-זרוע והיא תופעת האצבעות הלבנות שנגרמת כתוצאה מהרעידות והיא נפוצה במיוחד אצל מי שמפעיל כלים באופן ידני. תסמינים ידועים של התופעה הם הלבנה של אצבע אחת או יותר שחשופות לקור, תחושת דגדוג באצבעות או איבוד תחושה, תחושות קור וכאב בין התקפי התופעה, איבוד כוח האחיזה בכלי העבודה וציסטות או כיסי מוגלה שנוצרים בעצמות פרק כף היד או האצבעות.
התסמינים הללו מתפתחים בהדרגה ומחמירים לאורך זמן כך שיכולות לעבור מספר שנים לפני שניתן להבחין בהן. באופן כללי, בעיות רפואיות שנגרמות מרעידות מתפתחות לאט. הכאב מורגש רק בהתחלה. אבל, עם חשיפה מתמשכת, הבעיות הללו יכולות להתפתח לפציעה או מחלה.
הדרכים לצמצם את השפעת הרעידות
הנה מספר דרכים מומלצות שבעזרתן Power ניסור בטון מצמצמים את הסכנה שברעידות:
- בחירה נכונה של ציוד – שימוש בציוד לא מתאים, כמו כלי שהוא לא מספיק חזק או קטן מדי לעבודה, פירושו שנדרש זמן רב יותר להשלמת המשימה מה שגורם לחשיפה ארוכה יותר לרעידות. קראו עוד בנושא, במה כדאי לבחור, ניסור בטון או קידוח בטון?
- נהלי עבודה מתאימים – שימוש לא נכון בציוד הוא אחת הסיבות להתפתחות מחלות כתוצאה מהרעידות. לכן, יש לוודא שהעובד מכיר היטב את הציוד ויודע איך להפעיל אותו כך שייווצרו פחות רעידות. בנוסף, מומלץ להגביל את העומס על היד ופרק כף היד ולוודא שנעשה שימוש בכמות הנכונה של כוח אחיזה. יש ללבוש כפפות וביגוד המתאים ולהיעזר במערכות המתלים והמייצבים של המכונות כמה שניתן, כדי להפחית את הרעידות ומשקל הציוד על המפעיל.
- סבב קבוע בין העובדים – סבב בין העובדים יבטיח שכל העובדים מקבלים הפסקה מהחשיפה המזיקה לרעידות. באופן כזה, תהיה להם מספיק מנוחה כך שיוכלו להפעיל את הציוד באופן נכון ובטוח.
ניתן למנוע את ההשפעות המזיקות של הרעידות או לפחות להגביל אותן על ידי הפעלת שלושת הצעדים שציינו, כדי לשמור על בריאות העובדים שלכם.